Αγροτικής Ανάπτυξης – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (537)

DImokriteio Panepistimio Thrakis - Oikonomologos.gr - logoΤο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύθηκε το 1999 και εδρεύει στην Ορεστιάδα. Είναι στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα υψηλής ποιότητας και βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών ώστε να επιτυγχάνεται η άρτια εκπαίδευσή τους έχοντας εδραιωθεί στον επιστημονικό χώρο της ειδικότητας του και συνδεόμενο στενά με την τοπική αγροτική κοινωνία.

Πολλοί από τους αποφοίτους του Τμήματος διακρίνονται στον επαγγελματικό στίβο, ενώ αρκετοί συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αποστολή Τμήματος

Αποστολή του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καλλιεργεί και να προάγει την επιστήμη της γεωπονίας με προσανατολισμό τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήμη αυτή, τις εξελίξεις στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τις τεχνικές και κοινωνικές διαδικασίες ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Η γεωπονία με αντικείμενα όπως η Βοτανική, η Φυσιολογία και η Ζωολογία, έχει ευρύτητα ως επιστήμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει στεγανά και συνεργάζεται με πολλές βασικές επιστήμες όπως η Χημεία, τα Μαθηματικά και η Φυσική αλλά και σύνθετες όπως η Οικονομία και η Οικολογία. Για παράδειγμα η Χημεία είναι απαραίτητη για την κατανόηση της Εδαφολογίας, της Φαρμακολογίας και της Λιπασματολογίας, τα Μαθηματικά για την κατανόηση των Οικονομικών, η Φυσική για τη Μηχανολογία.

Οι νέες τεχνολογίες, τα νέα οικονομικά δεδομένα και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κάνουν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός επιστημονικού υπόβαθρου που θα στηρίζει και θα ακολουθεί τις εξελίξεις. Η ανάγκη αυτή οδηγεί στο να δημιουργηθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση τμήματα, όπως αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια της ποιοτικής εκπαίδευσης του, το τμήμα ενίσχυσε τη διεξαγωγή έρευνας τόσο μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων, όσο και με την ανάπτυξη προγραμμάτων προς όφελος του γεωργικού περιβάλλοντος της τοπικής κοινωνίας. Η διασύνδεση του τμήματος δια μέσω προγραμμάτων κινητικότητας ή ερευνητικών με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, ενισχύει τη διεξαγωγή έρευνας και συμβάλλει στην ουσιαστική κατάκτηση της γνώσης.

Σκοπός και επιδίωξη του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να συμβάλλει δια μέσου του εφοδίου της ακαδημαϊκής διδασκαλίας στην παροχή εμπεριστατωμένης γνώσης και ουσιαστικών δεξιοτήτων και εφοδίων στους φοιτητές του. Επιπλέον, να δημιουργήσει ακαδημαϊκούς πολίτες με άρτια επιστημονική κατάρτιση , καλλιέργεια, ήθος, υψηλό αίσθημα ευθύνης και τέλος κριτική και δημιουργική σκέψη.

Το εφόδιο της γνώσης που τους παρέχεται σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων θα οδηγήσει στην επαγγελματική διέξοδο και δραστηριοποίηση των αποφοίτων σε τομείς της εξειδίκευσής τους.

Εγκαταστάσεις

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης συστεγάζεται με το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε τέσσερα κτίρια με συνολικό εμβαδόν 7.510 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις εντάσσονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης της Ορεστιάδας καθόσον βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της. Η αρχική εγκατάσταση των τμημάτων έγινε σε ένα νεόδμητο κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ορεστιάδας.

Για την αρτιότερη εκπαίδευση των φοιτητών του το τμήμα διεύρυνε τις κτιριακές του εγκαταστάσεις και πλέον στεγάζεται σε μία δομή 4 κτιρίων. Επιπλέον, λειτουργούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες διεθνών προδιαγραφών με μονόκλινα δωμάτια και φοιτητικό εστιατόριο για τη σίτιση των φοιτητών μας.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα περιλαμβάνουν:

— Το κεντρικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι γραμματείες των τμημάτων, η βιβλιοθήκη, η τεχνική υπηρεσία και γραφεία μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού. Επίσης το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα τελετών χωρητικότητας 150 ατόμων, πέντε αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερις αίθουσες εργαστηρίων και βοηθητικούς χώρους.

— Η βιβλιοθήκη του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα η οποία αποτελείται από την κεντρική αίθουσα εκθέσεων, την αίθουσα μελέτης-αναγνωστήριο με 40 θέσεις εργασίας και την αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

— Το συγκρότημα των Αμφιθεάτρων εμβαδού 791 τ.μ. το οποίο αποτελείται από δύο αμφιθέατρα συνολικής χωρητικότητας 280 ατόμων και από βοηθητικούς χώρους.

— Το κτίριο των Εργαστηρίων το οποίο στεγάζει εργαστήρια, γραφεία και βοηθητικούς χώρους.

— Ένα σύγχρονο θερμοκήπιο το οποίο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες.

— Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών το οποίο αποτελείται από το κτίριο των κατοικιών εμβαδού 2040 τ.μ. και το κτίριο των μαγειρείων και εστιατορίων εμβαδού 433 τ.μ. Υποστηρίζεται επίσης από υπόγειο χώρο Η/Μ εγκαταστάσεων εμβαδού 953 τ.μ.. Έχει δυναμικότητα 70 μονόκλινων και 2 δίκλινων δωματίων και ενός δωματίου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Περιλαμβάνει επίσης επτά μονόκλινα και ένα δίκλινο δωμάτιο προσωπικού. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα (έπιπλα, ατομικό WC, TV, τηλέφωνο, internet) και καλύπτουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

— Το Αγρόκτημα. Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης εξυπηρετούνται, εν μέρει, από υπαίθριο χώρο που παραχωρήθηκε δίπλα από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, στο κτήμα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας.

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να δραστηριοποιηθούν ως γεωπόνοι σε Υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον ΕΦΕΤ, σε εργαστήρια ελέγχου τροφίμων και υδάτων, σε χημικές φαρμακευτικές και βιομηχανίες τροφίμων, στις τράπεζες, σε τεχνικά λύκεια, στον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλους τους Διεθνείς η Εθνικούς οργανισμούς που έχουν σύνδεση με την Αγροτική Ανάπτυξη και τα τρόφιμα.

Ακόμη μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες , ως ερευνητές σε Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα και ως ακαδημαϊκό η άλλο προσωπικό σε Εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα οι πτυχιούχοι του έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να απασχοληθούν σε:

Α. Δημόσιοι Οργανισμοί

  • θέσεις Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείων
  • θέσεις καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια)
  • θέσεις μελετητών σε Ινστιτούτα και Σταθμούς Γεωργικής Έρευνας, Ινστιτούτα Κοινωνικών Ερευνών, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κονότητες) και Διεθνείς Οργανισμούς

Β. Ιδιωτικός Τομέας

  • Συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων: σε ανάλογες θέσεις μελετητών, προϊσταμένων τμημάτων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων
  • Γεωργικών Συνεταιρισμών, Συνεταιριστικών Γεωργικών Βιομηχανιών, κ.λ.π.
  • Ιδιωτικές Επιχειρήσεις εταιρικής ή ατομικής μορφής,  ως σύμβουλοι, υπεύθυνοι οργάνωσης παραγωγής και εμπορίας, μελετητές και διευθυντές αυτών. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι λ.χ. οι μεταποιητικές γεωργικές βιομηχανίες, οι εταιρείες γεωργικών φαρμάκων – λιπασμάτων – μηχανημάτων – ζωοτροφών, οι διάφορες ατομικές ή ομαδικές γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, (π.χ. πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές, βιοτροφικές, δενδροκομικές, κηπευτικές, ανθοκομικές κ.λ.π.)
  • Ιδιωτικά γραφεία μελετών (δημιουργοί ή στελέχη αυτών): οργάνωση και αναδιοργάνωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οικονομικές εκτιμήσεις πάσης φύσεως ζημιών, παροχή συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής, συνεταιριστικής και επιχειρηματικής μορφής (κυρίως σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής και της εμπορίας) αναπτυξιακές μελέτες αγροτικών περιοχών, κ.τ.λ.)
  • Ελεύθερο επάγγελμα: ως επιχειρηματίες – δημιουργοί, σε ατομική ή εταιρική μορφή γεωργικών επιχειρήσεων, καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων – γεωργικών μηχανημάτων – ζωοτροφών – σπόρων και φυτωριακού υλικού και άλλων, μελετητικών γραφείων κ.λ.π.
Website