Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών – Πάντειο Πανεπιστήμιο (179)

Panteio Panepistimio - Oikonomologos.gr - logoΤο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1997, αλλά η ιστορία του ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν διδάχθηκε για πρώτη φορά, το μάθημα των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Το 1983 το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης μετονομάστηκε σε Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών σε αναγνώριση της αυξανόμενης σημασίας του νέου κλάδου των διεθνών σχέσεων αλλά και της παράδοσης της Παντείου στη διδασκαλία του διεθνούς δικαίου, των διεθνών θεσμών και της διπλωματικής ιστορίας. Η ανάπτυξη των διεθνών σπουδών ενισχύθηκε από την ίδρυση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ενός θεσμού ο οποίος παρέχει ένα forum δημόσιας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο και την υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διεξαγωγή εξειδικευμένης έρευνας.

Το 1997 αποφασίστηκε η ίδρυση ξεχωριστού, πλέον, Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών, ενώ τον Ιούνιο του 2013 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών.

Προκειμένου να οργανωθούν καλύτερα οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος, αυτό χωρίζεται σε τρεις επιμέρους Τομείς συναφών γνωστικών αντικειμένων:

  • Διεθνών Σχέσεων
  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών
  • Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτισμικών Σχέσεων

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος σπουδών είναι τόσο η συστηματική μελέτη της θεωρίας, όσο και της πρακτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μια τέτοια σφαιρική και διεπιστημονική θεώρηση δεν προσφέρει στον φοιτητή απλά την αναγκαία για την λήψη του πτυχίου γνώση, αλλά και την απαραίτητη βάση για μια καλή σταδιοδρομία-συνέχεια, είτε για μεταπτυχιακές σπουδές είτε για μια πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, διεθνείς οργανισμοί, υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΜΚΟ, εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, κτλ.

Website