Βιβλιοθήκη – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ethniko & Kapodistriako Panepistimio Athinon - Oikonomologos.gr - logoΣτις συλλογές υλικού των Βιβλιοθηκών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) περιλαμβάνονται όλες οι πηγές μάθησης, πληροφόρησης και γνώσης που παρέχονται στους χρήστες-μέλη σε ποικίλες μορφές υλικού (έντυπο, ηλεκτρονικό).

Σκοπός των βιβλιοθηκών είναι η διαρκής υποστήριξη και προώθηση της επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού, οι βιβλιοθήκες έχουν αυτοματοποιήσει πλήρως τις λειτουργίες τους και έχουν αναπτύξει έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές, καθώς και διαδικτυακές υπηρεσίες.

Οι βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ διαθέτουν μια αξιόλογη συλλογή βιβλίων, περιοδικών, αρχειακού υλικού και βάσεων δεδομένων, η οποία καλύπτει τα επιστημονικά θέματα των Σχολών του Ιδρύματος.

Πιο συγκεκριμένα η βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ αποσκοπεί:

  • στην ανάπτυξη και διατήρηση συλλογών βιβλίων, επιστημονικών περιοδικών και οποιουδήποτε άλλου πληροφοριακού υλικού,
    στην ανάπτυξη και διατήρηση συλλογών υλικού με αρχειακή ή ιστορική αξία
  • στην παροχή υπηρεσιών χρήσης της βιβλιοθήκης στην ακαδημαϊκή κοινότητα
  • στην εξασφάλιση πρόσβασης σε ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πηγών, όπως περιοδικά, βιβλία, βιβλιογραφικές βάσεις, ψηφιακές συλλογές και θεματικές πύλες, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης και της έρευνας
  • στην ενεργητική προβολή και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει επίσης ενεργά στην Οριζόντια Δράση των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HealLink), η οποία αποτελείται από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και στοχεύει στην αποδοτικότερη συνεργασία των ιδρυμάτων μέσω της ηλεκτρονικής πρόσβασης στις πληροφοριακές πηγές των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

 

Website