Το Οικονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και οι μαθητές του διδάσκονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές, έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις καθώς διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα σπουδών μαθήματα. Η φοίτηση στο Οικονομικό της ΣΣΑΣ διαρκεί 4 χρόνια.
Η Σχολή με τους αρμοδίους αξιωματικούς της Διευθύνσεως Σπουδών παρακολουθεί την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Μαθητών και τις επιδόσεις τους, ενώ μετά την αποφοίτησή τους δύνανται να μετεκπαιδευτούν σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού.
Αποστολή Τμήματος
Αποστολή του Οικονομικού Τμήματος της ΣΣΑΣ είναι η παροχή αρμονικά συνδυασμένης, επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεως για την κατάρτιση μονίμων Αξιωματικών με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών του Οικονομικού κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γενικότερα, αποστολή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων είναι:
- Να παράγει και να μεταδίδει συστηματική γνώση στους σπουδαστές της, με την έρευνα και τη διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς και των συναφών Θεωρητικών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών
- Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές, καθώς και τη στρατιωτική αγωγή, ώστε να διαμορφώνει Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, με στρατιωτική συνείδηση και μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και με κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους όλα τα αναγκαία εφόδια, για να καταστούν ικανοί ηγέτες, με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
- Να διοργανώνει, αυτοδύναμα είτε από κοινού με τα πανεπιστήμια, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να διεξάγει επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος του Ελληνικού Στρατού.
- Να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου διαβίωση των Ευελπίδων, καθώς και την αυτοδύναμη Διοικητική υποστήριξή της.
Αντικειμενικοί Σκοποί Ακαδημαϊκής Εκπαιδεύσεως
- Επαύξηση της ικανότητος χειρισμού του γραπτού και προφορικού λόγου, με ιδιαίτερη προσοχή στη σαφήνεια, την ακρίβεια, την πληρότητα και τη συντομία.
- Διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα και απόκτηση ικανοτήτων για κατανόηση σύνθετων καταστάσεων εξελισσομένων απρόβλεπτα και σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Απόκτηση επιστημονικής κατάρτισης, η οποία να εξασφαλίζει σωστή επαγγελματική δράση, αλλά και δυνατότητα για περαιτέρω εξειδίκευση, σε επιστήμες στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
- Απόκτηση πτυχίου αγγλικών, εκμάθηση μιας δεύτερης ή τρίτης γλώσσας και δυνατότητα μελέτης ξενόγλωσσων εγχειριδίων, κανονισμών, περιοδικών, συγγραμμάτων, για τη μελλοντική συμμετοχή τους σε διασυμμαχικές επιτροπές και συμβούλια προς υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, φοίτηση σε ξένα στρατιωτικά σχολεία ή πανεπιστήμια, υπηρεσία σε συμμαχικά στρατηγεία και συνεργασία στις επιχειρήσεις και διασυμμαχικές ασκήσεις.
- Απόκτηση του αναγκαίου υπόβαθρου θεωρητικών και επιστημονικών γνώσεων για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής, χειρισμό μηχανημάτων και οπλικών συστημάτων, εισαγωγή νέας τεχνολογίας, και η εφαρμογή των εξελίξεων της επιστήμης στο Στρατό.
- Απόκτηση της ικανότητας χειρισμού προσωπικού υπολογιστή με ιδιαίτερη προσοχή στα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, παρουσιάσεων, βάσεων δεδομένων και λογιστικών φύλλων.
- Απόκτηση γνώσεων μιας γλώσσας προγραμματισμού και αρχών ανάλυσης συστημάτων με έμφαση στα στρατιωτικά αυτοματοποιημένα συστήματα.
Αντικειμενικοί Σκοποί Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως
Σκοπός της Στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι η απόκτηση όλων εκείνων των θεωρητικών, τεχνικών και βιωματικών γνώσεων καθώς και της απαραίτητης ανάπτυξης των σωματικών προσόντων, έτσι ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν πλήρεις ατομικές δεξιότητες μαχητή και ηγήτορα, να αποκτήσουν υψηλό φρόνημα, ενσυνείδητη πειθαρχία, στρατιωτικό πνεύμα και να μπορούν να ασκήσουν με επιτυχία τα καθήκοντα τους, ανάλογα του Σώματος και του Κλάδου στον οποίο θα κατανεμηθούν.
Η στρατιωτική εκπαίδευση διακρίνεται στην Εφαρμοσμένη, Θεωρητική, Στρατιωτική και Σωματική Αγωγή.
H Εφαρμοσμένη Στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει 3 στάδια, κατά την διάρκεια ενός εκπαιδευτικού έτους, τα οποία είναι τα εξής:
- Βασική Στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία αφορά τους νεοκαταταγέντες μαθητές της Ι τάξης. Η εν λόγω εκπαίδευση αρχίζει με την κατάταξη των μαθητών στη Σχολή και περατώνεται με την ορκωμοσία τους. Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα που απαιτούνται έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις αρχικές δεξιότητες του μαχητή και να προσαρμοστούν με το δυνατό ομαλότερο τρόπο στο στρατιωτικό περιβάλλον.
- Χειμερινή εκπαίδευση, η οποία διαρκεί έως και 4 ημέρες και διεξάγεται στο Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα. Συμμετέχουν οι 4 πρώτες τάξεις των μαθητών και περιλαμβάνει αντικείμενα ατομικής τακτικής, εκτέλεση βολών ημέρα και νύχτα, αντικείμενα ορεινού αγώνα, ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων και Α΄ βοηθειών στο πεδίο μάχης.
- Θερινή εκπαίδευση, η οποία διαρκεί έως και 3 εβδομάδες και διεξάγεται στο Στρατόπεδο «ΦΑΡΟΥ ΠΟΣΕΙΔΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ». Συμμετέχουν οι 4 πρώτες τάξεις των μαθητών της Σχολής και περιλαμβάνει αντικείμενα ατομικής τακτικής, Α’ βοηθειών και γενικά αντικείμενα υγειονομικού και λοιπών σωμάτων, θαλάσσιας εκπαίδευσης, εκπαίδευσης με πτητικά μέσα του Στρατού Ξηράς (ελικόπτερα), ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων και εκτέλεση βολών.
Η Θεωρητική Στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει αντικείμενα στρατιωτικών κανονισμών και διαταγών αλλά και ειδικότερων αντικειμένων του κάθε Σώματος. Σε αυτή συμμετέχουν οι 4 πρώτες τάξεις των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Τελική επιθυμητή κατάσταση είναι η απόκτηση όλων εκείνων των γενικών και ειδικών γνώσεων από τους μαθητές έτσι ώστε να μπορούν ως Αξκοι να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα τους.
Η Στρατιωτική Αγωγή έχει σκοπό να προετοιμάσει τους μαθητές σωματικά και ψυχικά για την εκπλήρωση της αποστολής του Στρατού. Η στρατιωτική αγωγή είναι προγραμματισμένη, συνεχής και εντεταγμένη σε ένα γενικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, αναπτύσσει το αίσθημα ευθύνης, την πειθαρχία, τη συλλογική συνείδηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών και αφορά όλους, τόσο τους εκπαιδευόμενους, όσο και τους εκπαιδευτές.
Η Σωματική αγωγή αφορά την εξάσκηση των σωματικών ικανοτήτων των μαθητών, η οποία διενεργείται ομαδικά και ατομικά κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων ωρών του Π.Ω.Υ.Ε αλλά και μέσω της συμμετοχής αυτών στις αθλητικές ομάδες της Σχολής.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Οι απόφοιτοι του Οικονομικού της ΣΣΑΣ είναι υποχρεωμένοι μετά την αποφοίτησή τους να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για 8 χρόνια.
Οι μαθητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα).
WebsiteΟικονομικό Τμήμα – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων
Πλήθωνος Γεμιστού 1-2
Τ.Κ. 546 38
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310 962112, 2310 962191, 2310 962177