Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τελευταία τα κρυπτονομίσματα, στο πρώτο βίντεο του oikonomologos.gr εξετάζουμε τι είναι το Bitcoin, πως δουλεύει η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται, πως επηρεάζεται η τιμή του και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες.. More will follow..!
Το Bitcoin, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από ένα χρήστη με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών αποτελούμενο από ομότιμους χρήστες το οποίο δε βασίζεται σε κάποια κεντρική αρχή, όπως είναι πχ η κρατική τράπεζα μιας χώρας.
Αντίθετα, στηρίζεται στο αποκαλούμενο blockchain, ένα αδιάβλητο ψηφιακό Καθολικό (βιβλίο) ή αλλιώς κατανεμημένη βάση δεδομένων, ένα πρόσφατο αντίγραφο της οποίας υπάρχει σε χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο που μπορεί να ανήκουν από απλούς ανθρώπους μέχρι εξειδικευμένους μηχανικούς λογισμικού οι οποίοι αποκαλούνται miners.
Οι miners, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται bitcoin mining, χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για την εύρεση λύσης υπολογιστικά δύσκολων γρίφων, και ως ανταμοιβή για όποιον miner το καταφέρει πρώτος, λαμβάνει νέα bitcoin, τα οποία και εισέρχονται στην κυκλοφορία. Η ανταμοιβή, η οποία μειώνεται κάθε 4 χρόνια, ήταν 50 νέα bitcoin το 2009.
Καθώς όλο και περισσότερα bitcoin δημιουργούνται, η δυσκολία του mining συνεχώς θα αυξάνεται και ενώ αρχικά μπορούσαν να εξάγουν νομίσματα και απλοί χρήστες μέσω των οικιακών τους υπολογιστών, πλέον απαιτείται εξειδικευμένος και πολύ ακριβός εξοπλισμός. Ένας άλλος σκοπός των miners είναι να διατηρούν και να εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του blockchain, καθώς καταγράφουν όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω του bitcoin, χρησιμοποιώντας την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών που έχουν στην κατοχή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα bitcoins δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή, όπως το ευρώ και το δολάριο, αλλά υφίστανται μόνο ως εγγραφές στο blockchain. Τα υπόλοιπα και οι συναλλαγές μεταξύ των χρηστών καταγράφονται χρησιμοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά.
Πιο συγκεκριμένα το δημόσιο κλειδί (public key) είναι μοναδικό για κάθε χρήστη και κατανέμεται στους υπόλοιπους χρήστες για ταυτοποίηση της ταυτότητας του αποστολέα όσο και για έλεγχο της ακεραιότητας της συναλλαγής (μέσω της έννοιας των ψηφιακών υπογραφών (digital signatures). Το ιδιωτικό κλειδί (private key) πρέπει να φυλάσσεται μυστικό (όπως αντίστοιχα το PIN μιας κάρτας) και χρησιμοποιείται ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να δημιουργήσει μια έγκυρη ψηφιακή υπογραφή.
Η τιμή του bitcoin εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις μετοχές μιας εταιρείας, αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς τι αντιπροσωπεύει.
Αν και εντάσσεται στην κατηγορία των ψηφιακών νομισμάτων ή κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies) και, τουλάχιστον θεωρητικά, η αξία του bitcoin αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό ως τεχνολογία, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των επενδυτών το αντιμετωπίζει ως ένα αγαθό με περιορισμένη προσφορά και ως μέσο κερδοσκοπίας αφού αναμένει μεγάλη άνοδο της αξίας του στο μέλλον.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Nakamoto, η συνολική προσφορά του bitcoin δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα 21 εκατομμύρια νομίσματα.