Αναπτυξιακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στόχος του μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής είναι η σταδιακή εξοικείωση των φοιτητών με εργαλεία διαβούλευσης και με διάφορους τύπους εγγράφων εργασίας, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και διαφόρων άλλων φορέων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο (γνωμοδοτικών οργάνων, μη κυβερνητικών οργανώσεων κα)
Το μάθημα παρουσιάζει και αναλύει τους τρεις πυλώνες (οικονομικό – κοινωνικό – περιβαλλοντικό) της Πολιτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης της Ε.Ε., μετά τη ριζική αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβώνας με την Εταιρική Σχέση για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση της Ε.Ε.
Το μάθημα διαιρείται σε μία εισαγωγή και δύο μέρη.
Στην εισαγωγή παρουσιάζεται και αξιολογείται το κοινοτικό μοντέλο της αποκαλούμενης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ιδίως δε της ζώνης του ευρώ, με έμφαση στο πλαίσιο συντονισμού και πολυμερούς εποπτείας των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται και εξετάζεται κριτικά η αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισσαβώνας της Ε.Ε., ιδίως δε οι προτεραιότητές της, οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησής της, το αναλυτικό περιεχόμενο των Ολοκληρωμένων Κατευθυντήριων Γραμμών Οικονομικών Πολιτικών και Πολιτικών Απασχόλησης της Ε.Ε., οι συστάσεις ανά κράτος μέλος και η συνολικότερη πορεία της λεγόμενης «Ατζέντας της Λισσαβώνας».
Σε αυτό το μέρος γίνεται επισκόπηση των οριζόντιων πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, συγκεκριμένα:
α) τις Πολιτικές Απασχόλησης και Κατάρτισης της Ε.Ε., με έμφαση στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τη δια βίου μάθηση και την «ευελισφάλεια» (flexicurity) ανθρώπινων πόρων, καθώς και στην προσέγγιση της εργασίας στο συνολικό κύκλο ζωής των εργαζομένων, και
β) τις Πολιτικές Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ε.Ε., ιδίως δε την ολοκληρωμένη πολιτική της Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή, με έμφαση στην αναπτυξιακή πτυχή των «πράσινων τεχνολογιών», της οικο-καινοτομίας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται διεξοδικά οι επιμέρους τομεακές πολιτικές της Ε.Ε. που εμπεριέχονται στην Εταιρική Σχέση για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση της Ε.Ε. και στη Στρατηγική Ε.Ε. 2020, ήτοι:
α) η Βιομηχανική Πολιτική και η Πολιτική Επιχειρήσεων και Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., με ιδιαίτερη έμφαση στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και στις πολιτικές μείωσης του διοικητικού φόρτου γι’ αυτές (Better Regulation), και
β) η Πολιτική Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και Καινοτομίας της Ε.Ε.