Βιομηχανική Κοινωνιολογία
Στόχος του μαθήματος
Βιομηχανική Κοινωνιολογία είναι το μάθημα που στοχεύει στην ενημέρωση των φοιτητών σε ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και ειδικότερα του υπό-κλάδου της κοινωνιολογίας της εργασίας και της οικονομικής κοινωνιολογίας.
Η γνώση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις παρέχει στους φοιτητές ένα γνωσιακό υπόβαθρο ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο στενότερο περιβάλλον των επιχειρήσεων και οργανώσεων.
Συνοπτική περιγραφή των περιεχομένων του μαθήματος
Το μάθημα Βιομηχανική Κοινωνιολογία ασχολείται με τα εξής αντικείμενα:
- Ο κλάδος και το αντικείμενο της Κοινωνιολογίας.
- Ερευνητικές Μέθοδοι των Κοινωνικών Επιστημών και της Κοινωνιολογίας.
- Κλασικοί της Κοινωνιολογίας: Karl Marx, Emile Durkheim, Max Weber, Vilfredo Pareto και Georg Simmel.
- Κύριες κοινωνιολογικές προσεγγίσεις: Λειτουργισμός, Θεώρηση της Σύγκρουσης, Θεώρηση της Αλληλεπίδρασης, Θεώρηση της Ανταλλαγής, Φαινομενολογία, Εθνομεθοδολογία και Δραματουργική Σχολή.
- Σύγχρονοι θεωρητικοί: Ανάλυση του έργου θεωρητικών με έμφαση στα θέματα Κοινωνιολογίας της εργασίας, Οικονομικής Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας Οργανώσεων και Επιχειρήσεων.
- Κοινωνική οργάνωση στη Βιομηχανική και Μεταβιομηχανική Κοινωνία, (κοινωνικοί ρόλοι, κοινωνικές σχέσεις και κοινωνικοί θεσμοί: οικογένεια, παιδεία, πολιτεία, οικονομία και θρησκεία), Κοινωνικοποίηση.
- Μελέτη και Ανάλυση Περιπτώσεων από τη διεθνή και ελληνική εμπειρία: Κοινωνικές Αλλαγές και Τεχνολογικές Εξελίξεις στη σύγχρονη κοινωνία.