Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Geoponiko Panepistimio Athinon - Oikonomologos.gr - logoΤο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών. Όραμα του ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο σε αρχαιότητα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς ιδρύθηκε το 1920 ως αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.) το οποίο μετεξελίχθηκε σε Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελούμενο από επτά ανεξάρτητα Ακαδημαϊκά Τμήματα.

Το ΓΠΑ παρέχει γεωπονική εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της γεωργικής δραστηριότητας. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδυάζουν τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή άσκηση και την πρακτική εξάσκηση, πηγάζουν από την ερευνητική εμπειρία και σχετίζονται με τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας. Αποσκοπούν να καταστήσουν τους αποφοίτους του ιδρύματος ικανούς για το ρόλο του γεωπόνου, που είναι δάσκαλος και συμπαραστάτης του αγρότη και σχεδιαστής της γεωργικής ανάπτυξης της χώρας, ενώ συμβάλλει με την έρευνά του στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει τη σύνδεση και αλληλεπίδραση αυτών των αντικειμένων με τρόπο ώστε ο απόφοιτος να έχει κατοχυρωμένο ρόλο και ισχυρό επιστημονικό λόγο σε τομείς που βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεισφέροντας έτσι στην πρόοδο των γεωπονικών επιστημών, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το ΓΠΑ παράγει νέα γνώση, εκπαιδεύει, θέτει προβληματισμούς και αναδεικνύει λύσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από τα 6 τμήματά του.

Οι προπτυχιακές σπουδές στο ΓΠΑ διαρκούν πέντε χρόνια και οδηγούν στη λήψη πτυχίου Γεωπόνου, με ειδίκευση ανάλογη του τμήματος φοίτησης. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει προαιρετικά και υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ οι φοιτητές προς το τέλος των σπουδών τους πραγματοποιούν τετράμηνη πρακτική εξάσκηση και εκπονούν εξάμηνη πτυχιακή μελέτη.

Πανεπιστημιούπολη

Η Πανεπιστημιούπολη του ΓΠΑ εκτείνεται σε χώρο των 250 στρεμμάτων στις παρυφές του Κεραμικού και εντός του ιστορικού Ελαιώνα.

Περιλαμβάνει 28 συγκροτήματα κτηρίων, 42 καλά οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια για την εκπαίδευση και την έρευνα, 55 σύγχρονα αμφιθέατρα και πολλές αίθουσες διδασκαλίας. Τις δυνατότητες της σπουδής στο Ίδρυμα διευρύνουν ο αμπελώνας, ο δενδρώνας, οι πολύτιμες συλλογές φυτικού υλικού, το μουσείο, οι πειραματικές εγκαταστάσεις φυτών, παραγωγικών ζώων και υδρόβιων οργανισμών, το πρότυπο γαλακτοκομείο και οινοποιείο, τα θερμοκήπια, τα γεωργικά μηχανήματα, μονάδα σηροτροφίας και μελισσοκομίας, η μονάδα κομποστοποίησης και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης. Το εστιατόριο, το κυλικείο, οι αίθουσες άθλησης και οι χώροι αναψυχής δημιουργούν συνθήκες συνεύρεσης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Ακαδημαϊκή Διάρθρωση

Το 2013 ιδρύθηκαν δύο Σχολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, η Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος και η Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών & Περιβάλλοντος

  • Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
  • Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών
  • Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής

Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας & Ανάπτυξης