Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Panepistimio Aigaiou - Oikonomologos.gr - logoΤο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει τη διοικητική του έδρα στη Μυτιλήνη, ενώ οι ακαδημαϊκές δραστηριότητές του είναι διεσπαρμένες σε έξι νησιά του Αιγαίου, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Σύρο, συνιστώντας ένα πανεπιστήμιο – δίκτυο.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1984 και αποτελεί πρωτοποριακό εγχείρημα, τόσο λόγω της χωροταξικής διασποράς που το χαρακτηρίζει, όσο και λόγω της καινοτόμου φυσιογνωμίας των τμημάτων του και της διεπιστημονικής γνώσης που παρέχεται σε αυτά.

Ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγκειται κυρίως στην προσπάθειά του να διασπείρει τις πανεπιστημιακές δραστηριότητές του σε έξι νησιά του αιγαιακού συμπλέγματος με σημαντικές αποστάσεις μεταξύ τους, επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα πρότυπα, που βασίζονται στο συγκεντρωτισμό.

Είναι ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο μέσα σε 29 χρόνια λειτουργίας κατόρθωσε να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας με 5 Σχολές, 16 Τμήματα, 37 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και εξαιρετικά αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα.

Οι τομείς στους οποίους αναπτύσσει την προσπάθειά του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το Περιβάλλον, οι Κοινωνικές Επιστήμες, οι Επιστήμες Διοίκησης, οι Θετικές Επιστήμες, οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, η Παιδαγωγική, οι Ελληνικές και Μεσογειακές Σπουδές.

Πέρα από την παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην προώθηση και προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή, μεταξύ άλλων, των άρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων του.

Οι ακαδημαϊκές του δραστηριότητες υλοποιούνται σε έξι νησιά του Αιγαίου: τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Σύρο. Φιλοδοξία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι να καθιερώσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του αρχιπελάγους, ως κέντρο αριστείας στην επιστήμη και την εκπαίδευση σύμφωνα με την ιστορική κληρονομιά του χώρου.

Ακαδημαϊκή Διάρθρωση

Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα, συγκροτημένα σε Σχολές ως εξής:

Πανεπιστημιακή Μονάδα Μυτιλήνης (έδρα: Μυτιλήνη, Λέσβος)

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

 • Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
 • Τμήμα Γεωγραφίας
 • Τμήμα Κοινωνιολογίας
 • Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας

Σχολή Περιβάλλοντος

 • Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας
 • Τμήμα Περιβάλλοντος

Πανεπιστημιακή Μονάδα Χίου (έδρα: Χίος, Χίος)

Σχολή Επιστημών της Διοίκησης

Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου (έδρα: Καρλόβασι, Σάμος)

Σχολή Θετικών Επιστημών

Πανεπιστημιακή Μονάδα Ρόδου (έδρα: Ρόδος, Ρόδος)

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
 • Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
 • Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Πανεπιστημιακή Μονάδα Σύρου (έδρα: Ερμούπολη, Σύρος)

 • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Πανεπιστημιακή Μονάδα Λήμνου (έδρα: Μύρινα, Λήμνος)

 • Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το πανεπιστήμιο Αιγαίου επικεντρώνεται και στην προώθηση και προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

Website