Τραπεζική Χρηματοοικονομική
Στόχος του μαθήματος
Τραπεζική Χρηματοοικονομική είναι το μάθημα που στοχεύει στην ανάπτυξη της θεωρίας και της πρακτικής της τραπεζικής δραστηριότητας από την οπτική της χρηματοοικονομικής διοίκησης.
Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο να αναλυθούν οι λειτουργίες των τραπεζικών ιδρυμάτων, οι βασικές ιδιαιτερότητές τους έναντι των άλλων επιχειρήσεων, οι κίνδυνοι που οι τράπεζες αναλαμβάνουν καθώς και οι τρόποι μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους.
Επίσης γίνεται αναφορά στη δομή του χρηματοοικονομικού συστήματος, στις λειτουργίες των τραπεζών, στους παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και στην ικανότητα διαχείρισης των τραπεζικών κινδύνων.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ο φοιτητής θα είναι ικανός να:
- γνωρίζει τον ρόλο των τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις βασικές λειτουργίες των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και την δομή του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος.
- γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των τραπεζικών επιχειρήσεων, τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις και την διάρθρωσή τους, τις τεχνικές διαχείρισης του ενεργητικού και του
παθητικού καθώς και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους. - αναγνωρίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που μια τράπεζα αντιμετωπίζει καθώς και τις τεχνικές διαχείρισης των κινδύνων αυτών με παράλληλη γνώση του θεσμικού πλαισίου της τραπεζικής εποπτείας.
- έχει μια σφαιρική ιδέα για τη σύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την εγχώρια και τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.
- συνδυάζει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, προσδιορίζοντας τη σημασία αυτών των αναγκών, με τα προσφερόμενα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και να διακρίνει τα χαρακτηριστικά και την τιμολόγηση αυτών των προϊόντων από τις τράπεζες που τα προσφέρουν.
- σχεδιάζει και αναπτύσσει σύνθετους τρόπους ικανοποίησης των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων συνδυάζοντας τις εργασίες ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δεδομένων επιλογών.
- γνωρίζει επαρκώς τα χαρακτηριστικά των τραπεζικών προϊόντων που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οργανισμοί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
Γενική επιδίωξη του μαθήματος είναι να δώσει την δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν μια συνολική εικόνα , αφενός μεν για το τραπεζικό σύστημα και τις τραπεζικές εργασίες, αφετέρου δε για ειδικότερα θέματα όπως είναι η Συμφωνία της Βασιλείας, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, η τραπεζική στρατηγική, τα τραπεζικά προϊόντα και το Διεθνές περιβάλλον των Τραπεζών.
Συνοπτική περιγραφή των περιεχομένων του μαθήματος
Οι σημαντικές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό χώρο, η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η απελευθέρωση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, αναγκάζουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να αποκτήσουν μεγαλύτερο βαθμό τεχνογνωσίας, να εστιάσουν την προσοχή τους σε πιο εξειδικευμένες αγορές και υπηρεσίες και γενικά να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις απελευθερωμένες και ενοποιημένες σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοοικονομικές αγορές.
Στα πλαίσια αυτά το μάθημα της Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής ασχολείται με τα εξής αντικείμενα:
- Ο ρόλος των τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
- Οι βασικές λειτουργίες των τραπεζικών ιδρυμάτων
- Η δομή του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος
- Η ιστορία της τραπεζικής
- Αρχές τραπεζικών θεωριών
- Τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες
- Χρηματοοικονομικές καταστάσεις τραπεζικών ιδρυμάτων
- Ποιοτικές μεταβολές στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος
- Ανάλυση – αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων
- βασικοί δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας τραπεζών,
- μοντέλα αποτίμησης τραπεζών,
- αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων
- Τραπεζική εποπτεία (τεχνικές περιορισμού των κινδύνων και πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας)
- Στρατηγικός σχεδιασμός – Τραπεζική στρατηγική- Εξαγορές και συγχωνεύσεις
- Διεθνείς Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
- Το σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον και η λιανική τραπεζική
- Ιδιώτες πελάτες,
- Στεγαστική πίστη,
- Καταναλωτική πίστη,
- Αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα,
- Υπηρεσίες πληρωμών,
- Επιχειρηματική πελατεία και ανάλυση των τεχνικών επεξεργασίας αιτημάτων χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις