Χρηματοδοτική Διοίκηση
Στόχος του μαθήματος
Χρηματοδοτική Διοίκηση είναι το μάθημα που στοχεύει στην ανάλυση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτή και αφορούν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, καθώς επίσης και τις πηγές χρηματοδότησης οι οποίες χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών.
Αρχικά πραγματεύεται ζητήματα κεφαλαιακού προϋπολογισμού (capital budgeting) και αποτίμησης κεφαλαιακού κόστους επενδύσεων. Στη συνέχεια καλύπτονται τρόποι χρηματοδότησης και καθορισμού της κεφαλαιακής δομής επιχειρήσεων (capital structure). Επίσης, εξετάζεται η βέλτιστη κεφαλαιακή δομή σε περιπτώσεις που επενδυτικές αποφάσεις επιχειρήσεων υπόκεινται σε ηθικό κίνδυνο (moral hazard) και κίνητρα μεταβίβασης κινδύνων (risk-shifting) από μετόχους σε πιστωτές. Τέλος, αναλύεται το βέλτιστο επίπεδο μόχλευσης όταν επενδυτές και εκτελεστικά όργανα επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ασύμμετρης πληροφόρηση.
Επίσης καλύπτονται ειδικά θέματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως η μερισματική πολιτική, αρχικές εγγραφές (IPOs) και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ). Συγκεκριμένα για τις (Ε&Σ), εξετάζονται τα κίνητρα πίσω από τέτοιες ενέργειες, τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθηθούν για Ε&Σ, τις αμυντικές τακτικές των εταιρειών προς εξαγορά, την αποτίμηση των στόχων εξαγοράς και τα οφέλη προς τα εμπλεκόμενα μέρη.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα είναι σε θέση να:
- γνωρίζει τη σημασία της χρηματοοικονομικής διοίκησης στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- εφαρμόζει τις γνώσεις της χρηματοοικονομικής για τη λήψη βασικών αποφάσεων στη διοίκηση των χρηματικών πόρων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
- εφαρμόζει τις θεωρητικές γνώσεις για την αξιολόγηση των επενδυτικών επιλογών ενός οργανισμού και τη λήψη απόφασης σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
- γνωρίζει την μεθοδολογία αξιολόγησης μίας επένδυσης, τις ειδικές περιπτώσεις που μπορεί παρουσιαστούν και να προβαίνει σε αξιολόγηση ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
- γνωρίζει τις βασικές χρηματοοικονομικές λειτουργίες μίας επιχείρησης, τον τρόπο λειτουργίας και τα πεδία επηρεασμού των βασικότερων παραμέτρων του χρηματοοικονομικού κυκλώματος.
- αναλύει τις λογιστικές και χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων.
- αναλύει τις πηγές και χρήσεις κεφαλαίων, να συντάσσει προϋπολογισμούς και να υπολογίζει το μόνιμο κεφάλαιο κίνησης με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων cash-flow και ταμιακών χρηματορροών.
- εκπονεί οικονομοτεχνικές μελέτες, να συνδυάζει επιχειρηματικά σενάρια (business plan), να συντάσσει μελέτες βάσει των αναπτυξιακών νόμων για την ένταξη επενδυτικών προγραμμάτων (βιομηχανικών, ξενοδοχειακών, αγροτοβιομηχανικών κ.α.) στα κριτήρια των νόμων και να υλοποιεί επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- παρέχει οικονομοτεχνικές συμβουλές και υπηρεσίες και να παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφαρμογές στο χώρο των επιχειρήσεων, των γραφείων μελετών, την συμβούλων επιχειρήσεων, των εταιρειών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και των χρηματιστηριακών εταιρειών και γενικά των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
- κατανοεί τον τρόπο που το φορολογικό σύστημα επηρεάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης και συνακόλουθα τη χρηματοδοτική πολιτική της.
- προσδιορίζει τα αδύνατα και δυνατά σημεία της επιχείρησης από χρηματοοικονομική άποψη.
- κατανοεί την χρηματοοικονομική διάρθρωση της επιχείρησης.
- αξιολογεί το άριστο μέγεθος του κεφαλαίου κίνησης.
- αξιολογεί τις μεθόδους αντιμετώπισης και τις τεχνικές προσδιορισμού του επιχειρηματικού κινδύνου.
- αξιολογεί τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία σε συνθήκες αβεβαιότητας.
- κατανοεί τις επενδύσεις σε κυκλοφορούντα ενεργητικά στοιχεία (αποθέματα, απαιτήσεις και διαθέσιμα).
- κατανοεί την πολιτική μερισμάτων και τους προσδιοριστικούς παράγοντες της πολιτικής μερισμάτων.
Συνοπτική περιγραφή των περιεχομένων του μαθήματος
Το μάθημα Χρηματοδοτική Διοίκηση επιχειρεί μία εστιασμένη προσέγγιση σε θέματα χρηματοοικονομικού προγραμματισμού, επιλογής κεφαλαίων και μορφών χρηματοδότησης στις σύγχρονες επιχειρήσεις.
Ο φοιτητής θα πρέπει να εξοικειωθεί με την σπουδαιότητα της επιλογής κεφαλαίων (κεφαλαιακή διάρθρωση), της διάρθρωσης κόστους (ανάλυση μόχλευσης) και τα αναμενόμενα μερίσματα για τους μετόχους (μερισματική πολιτική).
Στη συνέχεια θα γνωρίσει τις τεχνικές και τα εργαλεία χρηματοοικονομικού προγραμματισμού, και παράλληλα τις βασικότερες στρατηγικές διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Έχοντας αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών εννοιών χρηματοοικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης, ο φοιτητής θα ασχοληθεί με εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το leasing και το factoring, τα οποία εξετάζονται σε σχέση με τις κλασσικές μορφές χρηματοδότησης μέσω δανειακών συμβάσεων.
Επιγραμματικά, ασχολείται με τα εξής αντικείμενα:
- Χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης
- ισολογισμός
- πηγές και χρήσεις κεφαλαίων)
- ανάλυση χρηματοροών και ταμιακών προϋπολογισμών
- διαχείριση αποθεμάτων και ρευστών διαθέσιμων
- Διαχρονική αξία του χρήματος
- αξιολόγηση επενδύσεων σε πάγια στοιχεία
- παραδοσιακές μέθοδοι αξιολόγησης
- μέθοδοι επανείσπραξης και λογιστικής απόδοσης επένδυσης
- Αξιολόγηση επενδύσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας
- Ανάγκες και πηγές χρηματοδότησης
- Κόστος κεφαλαίου
- κόστος δανειακών κεφαλαίων
- κόστος κοινού μετοχικού κεφαλαίου
- μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου
- Εμπορικές πιστώσεις και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία
- Κεφαλαιακή διάρθρωση και κόστος κεφαλαίου
- κόστος δανειακών κεφαλαίων και κοινού μετοχικού κεφαλαίου
- ανάλυση κεφαλαιακής δομής
- Βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση
- τραπεζική χρηματοδότηση
- εμπορικές πιστώσεις
- λοιπές βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις
- Μερισματική Πολιτική
- διανομή μερίσματος στην πράξη
- επαναγορά μετοχών
- Μετοχικά και Δανειακά Κεφάλαια
- Χρηματοδοτική μίσθωση
- Λειτουργία χρηματογοράς, αγοράς συναλλάγματος και κεφαλαιαγοράς
- Σύγχρονα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (swaps, merchant banking, renture capital, holding, leasing, hedging, factoring, underwriting κ.α.)
- Επιχειρηματικός κίνδυνος