Λογιστική (Accounting)
Σκοπός της Λογιστικής είναι η παροχή πληροφοριών στους λήπτες επιχειρηματικών αποφάσεων, managers και επενδυτές, μέσω των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων που οι επιχειρήσεις συντάσσουν και υποβάλλουν σε δημοσιότητα. Τα πληροφοριακά στοιχεία που παράγει η Λογιστική έχουν μεγάλη σπουδαιότητα για τους λήπτες αποφάσεων, όταν αυτά είναι διαχρονικά συγκρίσιμα μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου καθώς και μεταξύ των επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων της οικονομίας.
Η προαναφερθείσα συγκρισιμότητα επιτυγχάνεται μόνο όταν οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις ίδιες λογιστικές αρχές, μεθόδους και διαδικασίες επεξεργασίας των οικονομικών τους στοιχείων, γεγονός που συνοψίζεται στην έννοια της λογιστικής τυποποίησης ολόκληρου του φάσματος της οικονομικής δράσης των επιχειρήσεων.
Η Λογιστική:
- αριθμοποιεί και καταγράφει την ζωή των επιχειρήσεων, δηλαδή αναλύει, καταγράφει, προσδιορίζει ποσοτικά, ταξινομεί και συνοψίζει τη δράση της επιχείρησης στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, που είναι το τελικό προϊόν της λογιστικής διαδικασίας και αποτελούν μια αξιόπιστη ένδειξη της θέσης και της πορείας της επιχείρησης.
- πραγματεύεται την ανάλυση, μέτρηση και καταγραφή των οικονομικών πράξεων των επιχειρηματικών μονάδων με σκοπό τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αναφορών, όπως ο Ισολογισμός, και την παροχή πληροφοριών τόσο σε τρίτους όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων για την λήψη ορθών αποφάσεων.
- παρουσιάζει τις βασικές οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων) και αναλύει θέματα αναγνώρισης και αποτίμησης των στοιχείων που εμφανίζονται σε αυτές (Ενεργητικό, Υποχρεώσεις, Καθαρή Θέση, Έσοδα, Έξοδα).
- εξετάζει τον τρόπο καταχώρησης των λογιστικών πληροφοριών στο ημερολόγιο (διπλογραφική μέθοδος), την κατάρτιση ισοζυγίων, τις εγγραφές προσαρμογής, τη διόρθωση λογιστικών λαθών, και την προετοιμασία των βασικών οικονομικών καταστάσεων στο τέλος της λογιστικής χρήσης.
Στόχος του μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος Λογιστική (Accounting) είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει πλήρως τις βασικές λογιστικές έννοιες και τις λογιστικές εργασίες οι οποίες είναι το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την αναγνώριση, μελέτη και κατανόηση, συστηματική καταγραφή καθώς και επεξεργασία των διαφόρων οικονομικών γεγονότων μέσα στο οικονομικό λογιστικό σύστημα και την παρουσίαση των οικονομικών συνεπειών τους.
Δίνεται έμφαση τόσο σε ζητήματα λογιστικής θεωρίας όσο και λογιστικής πρακτικής για την εκμάθηση των διαδικασιών του λογιστικού κύκλου, το σαφή σκοπό των λογαριασμών και τη σύνταξη χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Επιγραμματικά, οι στόχοι αυτού του μαθήματος είναι να:
- παρουσιάσει τις έννοιες, τις διαδικασίες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί οργανισμοί στην καταχώριση, ταξινόμηση, ανάλυση και παρουσίαση των οικονομικών γεγονότων και πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων.
- κατανοήσουν οι φοιτητές την ιεραρχική δομή και τη λειτουργία των λογαριασμών, καθώς και τη σημασία του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (ΕΓΛΣ)
- εισαγάγει τις έννοιες των λογιστικών καταστάσεων, των λογαριασμών, της συστηματικής παρακολούθησης των μεταβολών των λογαριασμών, της λειτουργίας του λογιστικού κυκλώματος, της κοστολόγησης καθώς και των λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων.
- εξηγήσει στους φοιτητές τη χρήση των στοιχείων και τον τρόπο καταγραφής τους στα Λογιστικά βιβλία, όλων των κατηγοριών.
Ως αποτέλεσμα, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων ο φοιτητής θα έχει την ικανότητα να:
- κατανοεί την έννοια και τον σκοπό της Λογιστικής καθώς και το ρόλο της στη διοίκηση επιχειρήσεων.
- κατανοεί το περιεχόμενο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
- μπορεί να προσδιορίζει τα είδη, τη λειτουργία και το περιεχόμενο των λογαριασμών.
- κατανοεί τη λειτουργία του διπλογραφικού συστήματος και την έννοια της χρέωσης και της πίστωσης των λογαριασμών καθώς και τους κανόνες τήρησης και συνδεσμολογίας τους.
- διενεργεί ημερολογιακές εγγραφές και εγγραφές συνήθων λογιστικών γεγονότων.
- κατανοεί τη λειτουργία των εγγραφών προσαρμογής.
- διενεργεί εγγραφές διόρθωσης λογιστικών σφαλμάτων.
- εφαρμόσει το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο για την τήρηση των λογαριασμών και την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
- κατανοεί τις διαφορές μεταξύ των Διεθνών προτύπων Χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου.
- κατανοεί την έννοια του κόστους και να διακρίνει τα διαφορετικά είδη του.
- συντάσσει Ισολογισμό και Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης
- γνωρίζει τα λογιστικά βιβλία (ισοζύγιο, ημερολόγιο, γενικό καθολικό, κλπ)
- μπορεί να περιγράψει τη λειτουργία της κοστολόγησης.
- προσδιορίζει το κόστος παραγωγής.
- κατανοεί τις τεχνικές επιμερισμού των Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων.
- γνωρίζει τις λογιστικές εργασίες σε μια επιχείρηση.
- συντάσσει οικονομικές καταστάσεις.
- καταγράφει στοιχεία στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό.
- ενημερώνει, να χρεώνει και να πιστώνει λογαριασμούς της επιχείρησης ανάλογα με τις οικονομικές συναλλαγές της.
- ερμηνεύει τις λογιστικές πληροφορίες και να αξιολογεί την επίδρασή τους στη χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης.
- γνωρίζει την λογιστική διαδικασία καταγραφής των οικονομικών πράξεων και σύνταξης των βασικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.
- γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της λογιστικής επιστήμης και την επίδραση που έχουν οι γενικώς παραδεκτές αρχές λογιστικής τόσο στην διαδικασία λογιστικής καταγραφής των οικονομικών γεγονότων όσο και στην ποιότητα της επακόλουθης λογιστικής πληροφόρησης.
- κατανοεί τους σκοπούς της λογιστικής, της κατάρτισης των χρηματοοικονομικών αναφορών και τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές.
- κατανοεί τους κυριότερους γενικούς και αναλυτικούς λογαριασμούς και να αναλύουν την φύση τους, καθώς επίσης και τις διαδικασίες κλεισίματος τους και κατάρτισης των σχετικών χρηματοοικονομικών αναφορών.
- υπολογίζει την αποτίμηση των αποθεμάτων με χρήση διαφόρων μεθόδων (Μέσου Σταθμικού, FIFO, LIFO).
- επιλέγει από τους λογαριασμούς του Ενιαίου Γενικού Λογιστικού Σχεδίου αυτούς που χρειάζεται ώστε να απεικονίσει σωστά τις συναλλαγές μίας επιχείρησης.
- οργανώνει και να εκτιμά τον λογιστικό χειρισμό επί μέρους περιουσιακών στοιχείων, όπως των παγίων, των αποθεμάτων, των απαιτήσεων κλπ
- προσδιορίζει με ακρίβεια την περιουσιακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης
- αποτιμά σωστά τα περιουσιακά στοιχεία μίας επιχείρησης (πάγια, συμμετοχές, χρεόγραφα, αποθέματα, απαιτήσεις, υποχρεώσεις, διαθέσιμα, λοιπά περιουσιακά στοιχεία).
- συγκρίνει τις διαφορετικές λογιστικές εγγραφές που αντιστοιχούν σε διακριτές συναλλαγές και να τις συνδυάζει για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.
- καταρτίζει χρηματοοικονομικές καταστάσεις ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον καλύτερο προγραμματισμό, έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων για τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων μιας οικονομικής μονάδας.
Συνοπτική περιγραφή των περιεχομένων του μαθήματος
Το μάθημα Λογιστική ασχολείται, ενδεικτικά, με τα εξής αντικείμενα:
- Εισαγωγή στην έννοια της επιχείρησης και της Λογιστικής.
- Θεμελιώδεις λογιστικές έννοιες: λογιστική μονάδα, λογιστική ισότητα, λογιστικό γεγονός, λογιστική χρήση, λογιστικό αποτέλεσμα, λογιστικές αρχές.
- Προσδιορισμός και εμφάνιση της οικονομικής κατάστασης – περιουσίας της επιχείρησης.
- Παρακολούθηση των μεταβολών των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων με την διπλογραφική μέθοδο.
- Λογαριασμοί (άνοιγμα, κίνηση, κλείσιμο) – Διάκριση αυτών ανάλογα με τη φύση τους ή το περιεχόμενό τους.
- λογαριασμοί εσόδων και εξόδων
- αντίθετοι λογαριασμοί
- μεταβατικοί λογαριασμοί
- αποτελεσματικοί λογαριασμοί
- Λογιστικά βιβλία και στοιχεία.
- Έννοια και λειτουργία των λογαριασμών του ΕΓΛΣ.
- Ο λογιστικός κύκλος από την αρχή μέχρι το τέλος της διαχειριστικής χρήσης.
- Γενική εκμετάλλευση.
- Η λογιστική των αποθεμάτων.
- Αποσβέσεις – Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων (μέθοδοι αποσβέσεων ενσώματων και ασώματων περιουσιακών στοιχείων.)
- Ισοζύγιο – Μισθοδοτικές καταστάσεις – Λογιστικά σφάλματα και η διόρθωσή τους.
- Ισολογισμός τέλους χρήσης
- Προσδιορισμός των οικονομικών αποτελεσμάτων (προσδιορισμός του αποτελέσματος και η κατάρτιση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης.)
- Κατάρτιση Χρηµατοοικονοµικών / Λογιστικών Καταστάσεων (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσεως, Διάθεση Κερδών, Προσάρτημα).